Пројекти и сарадња

Magyarul
 
 

 

У посети Гимназији у Велесу

Представници управе и тима за предузетничко учење Пољопривредне школе са домом ученика Футог били су у студијској посети СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ у Велесу. Посета представља завршну активност у оквиру двогодишњег пројекта развоја предузетничког учења СЕЕЦЕЛ-а, Центра за предузетничко учење Југоисточне Европе.Први део посете је прошао у радној атмосфери. Након међусобног представљања двеју школа, размењена су искуства у вези са планирањем и спровођењем пројектних активности, укључујући и обуку наставника, часове општеобразовних предмета са елементима преузетничког учења и сусрете са предузетницима. Дубок утисак на делегацију из Футога је оставила школска сувенирница, развијена у оквиру пројекта предузетничког учења, у којој се поред школских униформи могао видети широки асортиман сувенира са пажљиво одабраним локалним мотивима.  Разговори са срдачним домаћинима су пружили додатну прилику за боље упознавање са школством и образовним реформама у Македонији.

 
 

 

Студијска посета школи „Георги Димитров“ у Скопљу

Седам наставника и представника управе Пољопривредне школе са домом ученика Футог посетили су школу СУГС „Георги Димитров" у Скопљу почетком фебруара 2016. Циљ посете је био међусобно упознавање и размена искустава у реализацији СЕЕЦЕЛ-овог пројекта развоја предузетничког учења у општеобразовним предметима, који се од школске 2014/2015. године реализовао у 32 школе југоисточне Европе. Током званичног дела студијске посете,  представници школа су предочили историјате и личне карте својих школа, а затим су размењена искуства и знања стечена у реализацији пројекта. Приказане су активности спроведене у првој години пројекта, попут сајма науке и еколошког календара школе домаћина. Разматрано је могуће учешћена новим пројектима, као и сарадња за образовне профиле техничар хортикултуре и техничар шумарства – пејзажне архитектуре. Представници Пољопривредне школе имали су прилику и да ближе упознају македонски образовни систем, као и град Скопље.

 

 

 

Пољопривредна школа на конференцији о развоју предузетничког учења

Представнице Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу, Милица Урошевић и Татјана Симин присуствовале су конференцији„Развој предузетничког учења у Србији“ 27. августа 2015. у Београду. Конференција је одржана у организацији British Council-а, Британске амбасаде у Београду и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.Учесници конференције су  се упозналиса успешним моделима предузетничког учења у Великој Британији, Србијии региону. Представљено је и истраживање о предузетничком учењу у Србији, постојећим моделима и ефектима, наученим лекцијама, као и примери добре праксе у региону, укључујући и рад СЕЕЦЕЛ-а. Конференција је била и прилика и за неформалну размену искустава међу школама  које су укључене у пројекат развоја предузетничког учења. (Више о конференцији прочитајте ту или ту.)

 

 
 

 

Наставници развијали бизнис планове

У августу су наставници Пољопривреднешколе са домом ученика у Футогу укључени у регионални пројекат развоја предузетничког учења прошли одобрени програм обуке „Развој ученичког предузетништва у средњим школама - развој бизнис плана". На дводневном семинару учесници су се упознали са елементима и развојем бизнис плана, а затим суу тимовима применили стечена знања (концепт „учење кроз чињење“) и за своју пословну идеју развили пословни план. Реализатори програма, Братислав Добрић и Срђан Младеновић су након презентација учесника поделили савете на основу свог богатог искуства. Овај семинар организације Business Innovation Programs је позитивно унапредио предузетнички дух наставника и промовисао предузетнички приступ у раду са ученицима.

 

 

 

Одржана трибина „Предузетништво кроз наставне предмете -

развој наставничких компетенција"

У Пољопривредној школи са домом ученика у Футогу је 3. јула 2015. одржана трибина „Предузетништво кроз наставне предмете - развој наставничких компетенција" у организацији Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању из Чачка. Ауторке и реализаторке трибине су Виолета Вукићевић и Биљана Станојевић из Основне школе „Исидора Секулић" из Београда, која је и менторска школа у оквиру СЕЕЦЕЛ-овог регионалног пројекта развоја предузетничког учења. Одржане су три радионице „Развој наставничких компетенција",  „Развој бизнис плана" и „Имплементација предузетништва кроз дневне припреме". Овај сусрет је био и драгоцена прилика за размену искустава и за представљањедосадашњег радана развоју предузетничког учења, као и друге активности Пољопривредне школе из области предузетништва и пољопривреде.

 

 
 

 

Стручна посета ученика успешним произвођачима

У оквиру активности на развоју предузетничког учења, ученици Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу су посетили успешне предузетнике. Навратили су у Кисач и од реномираног органског произвођача „Возар“ из прве руке сазнали више о разним аспектима производње и пословања. Наглашен је и значај познавања тржишта: пијаца, маркета и, алтернативно,могућност онлајн пласмана производа. Ученици су имали прилику и да постављају питања у вези са органском производњом различитих повртарских култура, као и са потешкоћама на које наилазе органски произвођачи. Газдинство породице Возар се од 1987. бави органском производњом и запошљава 21 радника. Врло ефектни су били савети Возара, који покрива тржиште у Новом Саду и Београду, у вези са маркетингом.  Драгоцено искуство ученика представља и упознавање са значајем сертификације и корацима у добијању сертификата.

 

 
 

 

Предузетници којима морају цветати руже

Половином јуна 2015. године  Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу је организовала још један сусрет предузетника са ученицима и наставницима који учествују у регионалном пројекту развоја предузетничког учења. Биљана Божанић Тањга, генерални директор компаније „PhenoGenoRoses“ приказала је историјат и пословање ове компаније, иначе значајног извозника, као и прилагођавање променама на тржишту.  Надахнуто је причала о пословним могућностима у области хортикултуре и о важности да се буде одлучан на путу остваривања снова и планова. Саветовала је ученицима да што више сазнају од предузетника како би што боље испланирали свој пут.  Школа се захвалила на донацији садница које су омогућиле формирање новог декоративног ружичњака.

 

 
 

 

Драгоцени савети предузетника ученицима Пољопривредне школе

Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу је у неколико наврата угостила предузетнике, који су одржали презентацију за ученике и наставнике који учествују у регионалном пројекту развоја предузетничког учења. Почетком јуна школу је посетио генерални директор „Биоланда“, Милан Ристић, који је врло вешто увукао присутне у причу о развоју бренда, од идеје, преко приватника као занатске делатости, до сложене компаније са изграђеном унутрашњом структуром и системом пословања. Ученици и наставници су, између осталог, сазнали више о значају ослушкивања тржишта, о потреби да се током развоја пословања користе и знања других,  да се ради у тиму, да је за предузетништво потребна посвећеност и ентузијазам у комбинацији са знањем.  Присутни су имали прилике и да ближе упознају и пробају производе компаније „Биоланд“.

 

 
 

 

Предузетничко учење уткано у редовну наставу општеобразовних предмета

Наставници општеобразовних предмета Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу осмислили су и организовали једанаест часова у оквиру пројектних активности развоја предузетничког учења. У оквиру часова математике ученици су се практично упознали са простим и сложеним каматним рачуном ради упоређивања понуда банака, као и са израчунавањем вероватноће догађаја. На часу екологије и заштите животне средине учествовали су у пројекту штедње електричне енергије и могућностима личног доприноса одрживом развоју.  На социологији са правима грађана кроз радионичаркси рад су се бавили значајемауторских права и интелектуалном својином. На часовима страног језика ученици су презентовали пословне идеје сточарске производње, планирали фестивале, упознавалисе са иновацијама у пољопривреди, са јавним добрима и порезом,  разматрали разлике у буџетима домаћинстава. Предузимљивост и оријентација ка предузетништву спадају у међупредметне компетенције као најрелевантније за адекватну припрему ученика за активну партиципацију у друштву и целоживотно учење.

 

 
 

 

Обука о предузетништву за наставнике општеобразовних предмета

            У Пољопривредној школи са домом ученика у Футогу је 6. децембра 2014. одржана почетна обука о предузетништву за наставнике општеобразовних предмета, у оквиру регионалног пројекта за развој предузетничког учења. Весна Барјактаров је искусно презентовала шта је предузетништо, предузетничка идеја, које су карактеристике предузетника. Милена Ратић-Тодоровић је ефектно упознала учеснике са социјалним предузетништвом и његовим значајем. Писутни су имали прилику да пуно тога сазнају и из инспиративног излагања Мирјане Хемун, вишеструко награђиване предузетнице.

 

 
 

 

Глобална недеља предузетништва обележена у Пољопривредној школи

У оквиру Глобалне недеље предузетништва, која се широм света обележила у периоду од 17. до 23. новембра 2014, ученици првог, другог, трећег и четвртог разреда Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу имали су прилику да сазнају више о основама предузетништва. Одржана је и радионица на којој су се учесници ближе упознали са особинама, вештинама и мотивацијом предузетника. У наставку су заинтересовани ученици предузетничког духа развили дванаест пословних идеја: од млечних и месних производа, преко узгоја паса, до производа и услуга 21. века, попут корисних апарата и онлајн куповине. Многи су показали интересовање за органску производњу и одрживи развој у пољопривреди. (Погледајте прилог о дешавању у емисији „Златно поље“ ТВ МОСТ, од 57. минута.)

 

 

Пољопоривредна школа са домом ученика у Футогу је једна од четири средње школе у Србији које су од 2014/2015. године укључене у пројекат Центра за предузетничко учење Југоисточне Европе (SEECEL), наразвоју предузетничког учења и предузетничких компетенција, првенствено у оквиру општеобразовних предмета. Пројектом су предвиђене различите наставне и ваннаставне активности, као и развој компетенција наставника општеобразовних предмета на пољу предузетничког учења. Ове активности, поред већ постојећих сродних активности наше школе на развоју предузетништва, ученичких компанија и задруга, имају за циљ да школа добије званичан статус предузетничке школе.

На иницијативу више земаља у региону, СЕЕЦЕЛ је основан 2009. уз помоћ вишекорисничког инструмента за претприступну помоћ Европске уније. Мисија центра је подстицање развоја целоживотног предузетничког
учења и предузетништва као кључне компетенције, јачањем регионалне сарадње.

У стандардима општих међупредметних компетенција за крај средњег образовања у Србији, као најрелевантније опште и међупредметне компетенције издвојене су и предузимљивост и оријентација ка предузетништву, као и компетенција за целоживотно учење. Ове компетенције излазе из оквира традиционалних школских предмета и ангажују школска знања на припреми ученика да буду конкурентни и функционални у садашњем и будућем образовном и професионалном простору.

 
25. април 2012. - У оквиру узвратне посете професора пољопривредне школе "Пал Кочиш" из Кечкемета били смо домаћини нашим колегама из Мађарске. Током посете обишли су Петроварадинску тврђаву, Сремске Карловце, винарију "Дулка", Ириг, стакленик у Темерину, Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду и наравно нашу школу.  

Дигитални домови

19. март 2012. - У оквиру пројекта Министарства просвете Републике Србије, "Дигитални домови", дом ученика Пољопривредне школе у Футогу је опремљен са два дигитална кабинета са по 10 и 8 компјутерских терминала. Захваљујући овоме ученицима ће бити омогућен много лакши приступ интернету.

 

 

Посете пољопривредним школама покрајине Доња Аустирија

23-24. јануар 2012. - Теме посете биле су : прерада биљног и анималног отпада у компст, функционисање биогас- постројења, удруживање пољопривредника ради уговорне производње лековитог биља и музеј мака као пример агротуризма. Са домаћинима у школама и компанијам а у Аустрији вођени су конструктивни разговори о могућностима привредне сарадње са партнерима у Србији, и о заједничким конкурсима на пројектима код фондова ЕУ.

 

На врх стране

 

Посета пољопривредној школи "Кочиш Пал" у Кечкемету

20.10.2011. - На позив пољопривредне школе "Кочиш Пал" из Кечкемета, директор школе Жељка Миличић, помоћник директора Душан Гагић и наставник Киш Ђула су били у тродневној посети. Том приликом су посетили и фирму "Gyenes kerteszet" која се бави производњом једногодишњег и двогодишњег цвећа у затвореном простору.Након тога су обишли фирму "Kefag ZRT. Juniperus Parkerdeszet" која се бави производњом вишегодишњег украсних биља. У наставку посете су обишли бискупију, библиотеку и музеј паприке у Калочи.

Као наставак сарадње договорено је да ће се одржати заједнички фудбалски и шаховски турнир у Пољопривредној школи у Футогу.

 

На врх стране

 

Учешће наше школе на форуму о органској производњи и на

Новосадском сајму

Селенча 23. септембра 2011. - У Селенчи је одржан Пети Форум о органској производњи, на коме су се представили и ученици и наставници Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу. Наши ученици излагали су производе искључиво органског порекла који се производе у нашој школи.

 

Нови Сад, 29. септембар 2011. - Ученици и наставници Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу учествовали су на другом Новосадском сајму коњарства '' Horseville '' који је одржан у периоду од 29.09.-02.10.2011. године.

На врх стране

 

Терапијско јахање

Нови Сад, 29. јул 2011. - У сарадњи са Покрајинским секретаријатом за спорт и имладину а кроз реализацију пројекта Акционог плана политике за младе у АП Војводини, Пољопривредној школи са домом ученика у Футогу додељена су средтва у износу од 250.000,00 динара. Средства ће бити реализована кроз пројекат Терапијско јахање за децу са посебним потребама, кроз рад у коњичкој секцији.

У оквиру истог пројекта нашој школи су додељена и средства у висини од 82.500,00 динара која ће бити утрошена за релизацију пројекта "Безбедност ученика у пољопривредној школи са домом ученика у Футогу"

На врх стране

 

 

Посета пољопривредним школама " LFS Gussing " и " LFS Tulln "

5. - 7. април 2011. - На позив аустријских партнер-школа делегација у саставу: директорка Жељка Миличић, проф. Мирослав Урошевић и сар. Горан Милошевић била је на тродневном студијском путовању у покрајинама Бургенланд и Доња Аустрија на тему "Обновљиви извори енергије од теорије до праксе". Уз њих у делегацији су били и: Ненад Бркић, вођа "ДРЕПР" пројекта Светске Банке у Србији, Катица Драгутиновић, Виши саветник у Покрајинском секретаријату за енергетику АПВ, Душан Мунижаба и Марко Милић из фирме "Техномаг-Терм", Нови Сад. Ова посета је увод у будућу интензивнију сарадњу са аустријским партнерима на тему обновљивих извора енергије у школама, која укључује трансфер знања и искустава на наше ученике и наставнике, а све у циљу развоја Пољопривредне школе Футог у савремену образовну установу са новим образовним профилима усклађеним са ЕУ стандардима.

На врх стране

 

Признање директорки школе

Директору Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу, Жељки Миличић 24. Марта 2011. године уручено је признање ''Капетан Миша Анастасијевић'', за остварене резултате у афирмацији предузетничке културе и стваралаштва. Признање се додељује у оквиру пројекта '''Пут ка врху, који заједнички реализују Регионална привредна комора Нови Сад, Факултет техничких наука Нови Сад и Media - Invent из Новог Сада.

 

 

На врх стране

 

Додела бесповратних средстава

Нови Сад, 17. децембар 2010. - Покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Радослав Стриковић данас је потписао уговоре са директорима пет пољопривредних школа у Војводини о додели бесповратних срестава у оквиру пројекта на конкурсу на тему "Коришћење сопствене биомасе у енергетске сврхе у пољопривредним школама"

Директорка Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу, Жељка Миличић, захвалила се Влади АП Војводине на додељеним подстицајним и бесповратним срествима која је ова школа добила. Новац ће се усмерити за загревање школског објекта и дома за ученике на био-масу, а томе претходи набавка и монтажа нове котларнице и постројења за централно грејање за коју намену су обезбеђена средства у висини од 2.360.000,00 динара.

На врх стране

 

Коришћење соларне енергије за припрему топле воде у Дому ученика

На основу конкурса за доделу средстава за суфинансирање пројекта "Коришћење соларне енергије за припрему топле потрошне воде у ДОМОВИМА УЧЕНИКА на територији АП Војводине" објављеног у "Службеном листу АП Војводине" број 16/2010 од 13. септембра 2010. године, Пољопривредној школи са домом ученика додељена су средства за изградњу колектора.

За ту намену, нашој школи су одобрена средства у висини од 2.300.000,00 динара, којим ће се на основу Главног пројекта извршити адаптација и санација система за централну припрему топле потрошне воде уз уградњу соларних колектора ради повећања енергетске ефикасности.

На врх стране

 

Учешће у пројекту DREPR

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, започело је са реализацијом пројекта "Смањење загађења реке Дунав из индустрије у Србији" ("Serbia Danube River Enterprise Pollution Reduction Project" - DREPR).

Припрему овог пројекта извело је Министарство за науку и заштиту животне средине - Управа за заштиту животне средине, а цео пројекат се реализује уз помоћ донација Светске банке и Медјународног Фонда за заштиту животне средине ( GEF ). За спровођење пројекта обезбеђено је 9 милиона долара. Остали донатори су и Шведска агенција за развој ( SIDA ) у износу од 4 милиона долара и Европска Агенција за реконструкцију ( EAR ).

У оквиру овог пројекта наша школа је добила донацију за изградњу танкова за складиштење стајњака и механизацију за руковање са њим.

www.drepr.org

На врх стране

 
 

ECDL пројект ( European Computer Driving Licence )

Пољопривредна школа у Футогу је прва средња школа у Србији, која је постала овлашћени центар за ECDL тестирање. Тиме смо ученицима и запосленима омогућили да уз минималне трошкове, положе тестове и стекну овај вредан сертификат.

Пољопривредна школа са домом ученика у Футогу је 17. новембра 2006. постала овлашћени тестни центар , а од марта 2007. и први тестни центар на територији новосадске општине у коме се могу полагати тестови за напредне ECDL модуле. Од новембра 2009. у нашој школи може се полагати и тест за ECDL CAD сертификат.

Од 1. септембра 2009. тестирања се врше према наставном плану ECDL Syllabus 5.
Организација која претендује да буде тест центар мора да испуни одређене услове у погледу квалитета простора за тестирање, кадра који може добити лиценцу овлашћеног испитивача, поседовања опреме и интернет конекције.

Имамо три учионице са укупно 33 рачунара на којима се може вршити обука и тестирање и 6 овлашћених испитивача (сви наставници наше школе).

ЕCDL програм је, уствари, стандардизован начин тестирања. Не постоје лиценцирани центри за обуку већ само овлашћени тест центри који спроводе тестирање кандидата. Без обзира на то програм обуке тј. наставни програм је детаљно осмишљен, постоји препоручена литература , мултимедијална наставна средства за самосталнo учење итд...

Сваки кандидат пре приступања тестирању мора имати ECDL индекс у који се уписују положени модули. Модули предвиђени за одређени сертификат морају се положити у року од 3 године. Основци, средњошколци и студенти имају право на куповину ECDL индекса са попустом од 25%, уз потврду о редовном школовању , а за ученике наше школе полагање тестова је бесплатно .
Заинтересовани за куповину индекса треба да се јаве координатору тест центра.

На врх стране