Tangazdaság

Spski

A tangazdaság az a hely, ahol a diákok elméleti tudásukat alkalmazzák a gyakorlatban. Erre a célra 100 hektár megművelhető földterület, 5 hektár erdő, üvegház, 10 traktor, 60 kapcsolható eszköz, istálók, fejő, disznó- és baromfiólak, tárolók és siló áll a rendelkezésükre.

Attól függően, hogy melyik szakterületen tanulnak, a diákok a következő gyakorlati oktatásban vesznek részt:

  1.   Növénytermesztés
  2.   Állattenyésztés
  3.   Virágtermesztés
  4.   Mezőgazdasági gépészet

Növénytermesztés

Ide tartozik a nővénytermesztés, a kertészet a gyümölcsészet és a szőlészet.

A növénytermesztés keretein belül a tanulók megszerzik minden növényfajta termelésének és technológiájának gyakorlati tudását. A termelési folyamat során elsajátítják a következőket:

1. A föld termékenységének ellenőrzése

2. A föld alap- és felszíni művelése

3. Vetés és ültetés

4. Növényvédelem

5. Aratás(termény betakarítás)és a termény raktározása

6. A vetésforgó alkalmazása

Külön büszkék vagyunk tanulóink sikereire a különböző vetélkedőkön, mint pl. a kikindai "Töknapok", ahol kiemelkedő eredményeket értek el a rekordsúlyú sütőtökökkel, valamint az olyan bemutató jellegű rendezvényeken is mint az "Újvidéki tavasz" vagy a szelencsai "Zdravo organic".

Mindenképpen meg kell említeni, hogy a termékek egy része az iskolai étkezdéig jut el, ahol a szakácsok felhasználják a diákotthonban lévők, a tanárok vagy a gyakorlaton dolgozók étkezéseinek elkészítésekor.

Állattenyésztés

Ennek keretében a diákok gyakorlati tudást szereznek ebből a szakterületből, éspedig oly módon, hogy az ő feladatuk az állomány ellátása. Ők viselik gondját 30 üszőnek, 30 anyakocának, 50 birkának, 4 lónak, az öszvérnek és a szamárnak, 200 baromfinak, a nyulaknak és a fajkutyáknak.

Virágtermesztés

A virágkertészetben gyakorlati tudást szereznek a virágok és díszcserjék termesztéséről, ápolásáról. A termelési folyamat során elsajátítják a következőket:

1. Virágpalánta nevelés

2. Díszfa- és cserje nevelés

3. Virágkompozíciók készítése

4. Zöld övezetek tervezés és karbantartása

Tanulóink kiemelkedő eredményeket értek el a köztársasági versenyeken, a városi és vidéki rendezvényeken,amire külön büszkék vagyunk. A gazdaság területén termesztett palántákat az iskolaudvar rendezésekor elültetik, míg a virágkompozíciók iskolánk udvarát díszítik.